Δραματική είναι η υποχώρηση της τιμής του ελαιόλαδου με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης.
Η συνεχιζόμενη κατρακύλα στις τιμές πώλησης του λαδιού έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που δεν καλύπτει, πλέον, ούτε το παραγωγικό κόστος! Πλέον δεν γίνεται λόγος για κέρδος από την πώληση του προϊόντος και η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική…
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της συγκομιδής, τον περασμένο Οκτώβριο, η τιμή παραγωγού έφτασε -και σε ορισμένες περιοχές της χώρας ξεπέρασε- τα 10 ευρώ το κιλό…
Στη συνέχεια, όμως, υποχώρησε στα 7-8 ευρώ, για να κατρακυλήσει τους τελευταίους μήνες στα 4,5-5 ευρώ το κιλό και ακόμα χαμηλότερα…
Οι ελαιοπαραγωγοί στην Ηλεία και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας δηλώνουν απογοητευμένοι, δηλώνοντας ότι οι τιμές που πουλάνε είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το κόστος παραγωγής.
«4,5 ευρώ στο κιλό το κόστος καλλιέργειας»…
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, μιλώντας στο iliaenimerosi, ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας: «Όταν υπήρχε τιμή ήταν στα 7-8€ το διαβάζαμε παντού και όλοι αναμετέδιδαν άρθρα. Τώρα που η τιμή είναι στα 4€ και θέλουν να το ρίξουν και στα τρεισήμισι δεν μιλάει κανείς…
Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως το κόστος καλλιέργειας είναι 4,5 ευρώ στο κιλό… ποιο προϊόν πωλείται κάτω του κόστους; Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, έτσι που το πάνε θα ερημώσουν πλήρως τα χωριά και μετά θα μας λένε για το δημογραφικό!
Βλέπεις τον κόσμο και δεν χαμογελάει άνθρωπος με ότι συμβαίνει…έτσι που πάει θα βγάζουμε λάδι μόνο για οικιακή χρήση».
«Πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και όπου εντοπιστούν τέτοιες στρεβλώσεις να μπει φρένο»
Εκτός των παραπάνω οι ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν την απογοήτευση τους διότι παρ` όλο που οι τιμές πώλησης έχουν πέσει δεν συμβαίνει το ίδιο με την πώληση του λαδιού στα σούπερ μαρκετ και αλλού… «δεν γίνεται να βλέπουμε τιμή στο ράφι στα 10 ευρώ λένε χαρακτηριστικά».
Οι καλλιεργητές καλούν την Πολιτεία αφενός να στηρίξει την ελαιοπαραγωγή με μέτρα μακροπρόθεσμα και αφετέρου ζητούν να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές ελαιόλαδου από άλλες χώρες, θέτοντας ταυτόχρονα ζήτημα ποιότητας.
Επίσης κάνουν λόγο για «ανεξέλεγκτες εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες», οι οποίες γίνονται κυρίως από πολυεθνικές από Ιταλία και Ισπανία που στη συνέχεια εξάγουν το προϊόν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα στην εγχώρια αγορά να την πληρώνει το «ελληνικό λάδι».
«Πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και όπου εντοπιστούν τέτοιες στρεβλώσεις να μπει φρένο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.