Ακολουθήστε μας:
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
Επικοινωνία
ORIZONTES_GOLD_ADilia-demo-ad-02
Μαγειρίτσα: Η καλύτερη συνταγή - Πώς θα την φτιάξετε

Μαγειρίτσα: Η καλύτερη συνταγή – Πώς θα την φτιάξετε

Η παράδοση θέλει αχνιστή μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πώς θα φτιάξετε την κλασική σούπα του Πάσχα.

Η μαγειρίτσα αποτελεί τη “βασίλισσα” του Μεγάλου Σαββάτου, αφού είθισται να τρώμε αυτή την ιδιαίτερη σούπα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς, το βράδυ μετά την Ανάσταση, όταν γυρνάμε στο σπίτι από την εκκλησία.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αχνιστή μαγειρίτσα σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις 40 μέρες νηστείας στην κρεατοφαγία.

Τι συμβολίζει, όμως, αυτή η σούπα; Τα χόρτα της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα, τα οποία έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους.

Πάσχα στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει έξοδος ή διάβαση και για τους Εβραίους αποτελεί εθνική γιορτή. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη άποψη που σχετίζεται με την προέλευση του Πάσχα. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση αρνιού ανήκε αρχικά σε ποιμενική γιορτή.

Ο Θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει να φάνε όλο το αρνί και να μην μείνει κανένα κομμάτι. Έτσι, για να μην πεταχτεί τίποτα, προέκυψαν φαγητά, όπως η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Η συνταγή για τη μαγειρίτσα

Υλικά

1 αρνίσια συκωταριά καθαρισμένη

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι ραδίκια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)

μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει, τη ζεματάμε για 3 λεπτά μέσα στο νερό, τη βγάζουμε, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας.

Έπειτα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα μαρούλια και τα ραδίκια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει (1,5 με 2 λίτρα), σκεπάζουμε και βράζουμε για 40 λεπτά. Προσθέστε στο τέλος το ρύζι, αφήνοντας άλλα 10 λεπτά να βράσει.

Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.

ilia-demo-ad-02

Σχετικά Άρθρα

AGIASMOS_

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Ηλείας: Τι φέρνει η νέα σχολική χρονιά (pics+vid)

Στα σχολεία επέστρεψαν σήμερα (11/9) οι μαθητές για την έναρξη της σχολικής χρόνιας 2025-2026Με...
Kρουαζιέρα: Προορισμοί και εταιρείες - Ώρα για ειλικρινή διάλογο...

Κοινότητα Κατακόλου: Επέμβαση για την παραχώρηση του λιμανιού

Τι επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κοινότητας Κατακόλου που εκφράζει -για μια ακόμα φορά- την έντον...
KREAS_MOSXARI

Μοσχαρίσιο κρέας: Είδος πολυτελείας με τιμή που αναμένεται να φτάσει τα 20 ευρώ

Κακά νέα για όσους αρέσκονται να τρώνε μοσχαρίσιο κρέας.Ενώ η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ...
2_NEA-IATRIKH-DRASH-PHNEIA

Δήμος Ήλιδας – Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Μία ακόμα δωρεάν δράση Προληπτικής Ιατρικής στην περιοχή της Πηνείας

Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025.Ο δήμος Ήλιδας, σε συνεργασία με τον Ιατρικ...
DIKHGOROI-SYNEDRIO_n

Η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε Αρχαία Ολυμπία και Πύργο

Από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2025.Καθοριστική θα είναι η συμβολή του Δήμου Πύργου στη διορ...
1os_agwnas_enotitas_2025_4

1ος αγώνας της Ενότητας: Συνδέοντας τόπους, ανθρώπους και νοήματα στη διαδρομή  Ανδρίτσαινα – Αρχαία Ολυμπία (pics)

Ο πρώτος Αγώνας της Ενότητας (Unity Race) ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, συνδέοντας τ...
© 2025 Ηλεία Ενημέρωση